Islænderklubben Gandur

Om os i Gandur

​Gandur er en lokalklub for alle med interesse i den islandske hest. Klubben er en af de ældste lokalklubber i Danmark med oprettelse i 1976. Gandur er medlem af Dansk Islandshesteforening og er godkendt som klub i Vejle Kommune.

Vi har medlemmer fra en stor radius omkring vores klubhus og bane i Skærup. Se mere om medlemskab under fanen med Nyttig viden. Indmeldelse skal ske via Sporti.dk.

Vi tilbyder forskellige aktiviteter

Klubben tilbyder et bredt udvalg af aktiviteter. Det kan bl.a. være fælles rideture i spændende naturområder, foredrag om hestehold og ridning, rideundervisning/kurser på egen hest, samt stævner.

Mange aktiviteter foregår på Damkærvej i Skærup, hvor klubben råder over en 250 m ovalbane samt et klubhus på Damkærvej 4, 7080 Børkop. I forbindelse med stævner råder vi endvidere over dressurbane.

Gandurs Historie

​Gandur er en af de ældste lokalklubber i Danmark med oprettelse i 1976.

Hovedparten af Gandurs medlemmer kommer fra Vejle kommune, trekantsområdet og det vestlige Fyn. Udbudet af aktiviteter er stort og dækker over skovture, foredrag, undervisning både weekend og klubdag, stævner, mesterskaber m.m. De fleste aktiviteter foregår på ovalbanen på Damkærvej i Skærup.

Gandur betyder magisk hest

Der var ca. 10 islandsheste klubber i Danmark før Gandur startede i 1976. Det foregik på den måde at Ruth Thomsen havde købt en islandsk hest og fik kontakt med nogle islænder fans i Sønderjylland igennem Ulla Hansen, som var DI`s første Bibliotekar. Eftersom Ruth Thomsen var en meget aktiv dame, kom der hurtigt kontakt til Poul Erik Jensen, der kom med en hestetransport med 19 tilredne islændere. For her var der jo ingen der vidste, hvordan man egentlig red på en islænder. Da det viste sig at være spændende, blev Gandur hurtigt startet med en bestyrelse bestående af Ruth Thomsen, Ulla Salmonsen, Susanne og Inge Schousbo, Marie Witt og Johanne Pedersen. Der fulgte en mængde kurser og rideture, bl.a. hos Anna Holm med Kjartan Johansson.

I 1979 blev Ole Skanborg formand for klubben og derefter fik klubben adresse på Stutteri Fuglsang med meget fine baneanlæg. I 1989 fik klubben eget baneanlæg i Børup Skov hos Arne Lind. Og i 2005 flyttede den til nyt større baneanlæg hos Siri Lambertz-Nilssen på Lille Damkærgård ved Skærup. Formændene i tidens løb har været: Ruth Thomsen, Ole Skanborg, Anna Holm, Siri Lambertz-Nilssen, Arne Lind, Hans Kr. Pedersen, Kariane Høivik, Martin Falk, Gyda Lind, Lene Damsgaard, Ruth Andersen og Hanne Rønnow Bach, Line Mai, Stine Madsen og nuværende formand er Rikke Sylvestersen.

Eksplosiv udvikling i det sydjyske

Fra starten dækkede Gandur et meget stor område – hele Syd og Sønderjylland. Sammen med to andre storklubber i det sydjyske, afholder Gandur hvert år den 3. weekend i august et Sydjysk mesterskab med tæt på 100 starter. Gandur har sidst afholdt dette stævne i 2016. Da det er en stor opgave at løfte er det dejligt med god opbakning og hjælp fra klubbens mange frivillige hænder. Det er sjovt, fornøjeligt og festligt.

Gandur har arrangeret flere forskellige opvisninger, bl.a. på Billund travbane, hvor en pasrytter konkurrerede med en travhest, opvisning på dyrskuepladser, træning af hest fra jorden, islandshestens dag m.m.

Der har været holdt mange foredrag gennem tidens løb lige fra orm, hestetænder, fodring, kiropraktik og ikke mindst islandshestens historie af Marit Jonsson. Ja, Marit er absolut en oplevelse og en stor del af kulturen.

Af ridekurser har der været i bredt udvalg gennem årene, og er et af fundamenterne i Gandur. Både en og flere dages kursus på egen bane eller lejet hal. Undervisere har bl.a. været Eyjolfur Isolfsson, Bo Hansen, Karen B. Rasmussen, Rasmus Møller Jensen, Ulrikke Hammer, Doddi, Iben Andersen og Sölvi Sigurdarson. Rideturene har været mange: Til Frederikshåb Plantage, Vork Bakker, Stenderupskovene, Troldhedebanen, Juletur ved Sellerup, m.m.

I starten var der gennem mange år lokal klubstævne i slutningen af maj. Og op gennem firserne kunne man få sin hest kåret i forbindelse med dette arrangement. Disse stævner var uformelle og hyggeligt på sin egen måde. Det var dengang med islandsk sweater og gummistøvler. Og sadlen, ja den gik vi ikke så meget op i, bare den var islandsk, men rytterfesten blev noget fugtig.

Gandur har haft op- og nedgangsture som alle andre klubber. Det kræver jo en indsats at klubben er aktiv. De senere år er klubben vokset. Nu er der omkring 250 medlemmer. De gamle juniorer er blevet voksne og nye juniorer er kommet til.

Gennem tiderne har Gandur-medlemmer deltaget i internationale stævner og høstet mange medaljer.

Det der i virkeligheden betyder noget er interessen omkring den islandske hest, og sidst men ikke mindst den evne som de fleste islænderfolk vi møder, besidder – at lukke nogen ind i sit liv og sit hus – at være gæstfri.